De Nederlandse overheid ziet graag dat elektrisch rijden niet alleen voor zakelijke rijders interessant is, maar ook voor particulieren. Daarom stelt de overheid een subsidie beschikbaar, genaamd SEPP. Die moet voor particulieren de financiële drempel bij het kopen of leasen van een elektrische auto verlagen. Dat geldt voor zowel de aanschaf van nieuwe als van gebruikte elektrische auto’s.
Wat is SEPP?
De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (afgekort SEPP) is een regeling die alleen geldt voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto uit de compacte of middenklasse willen aanschaffen. Om elektrisch rijden voor meer mensen aantrekkelijker te maken, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een budget beschikbaar. In 2024 is er in totaal 87,4 miljoen euro beschikbaar. Vanuit deze subsidiepot kunnen particulieren de aanschafprijs of het leasebedrag van hun elektrische auto verlagen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het instapmodel van de Proace City Verso Electric of Toyota bZ4X.
Op hoeveel subsidie heb ik recht?
De subsidiepot bestaat uit twee delen: het eerste en grootste gedeelte is bestemd voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s. In 2024 is dat 58 miljoen euro. Het tweede, kleinere deel is bedoeld voor de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s. Dit bedroeg in 2024 aanvankelijk 29,4 miljoen euro. Later is dit verhoogd naar 52,2 miljoen euro, omdat er geld uit de pot voor nieuwe auto’s overbleef. De totale subsidiepot blijft 87,4 miljoen euro. Voor 2024 is het subsidiebedrag dat een particulier ontvangt voor de aanschaf van een nieuwe elektrische personenauto 2.950 euro. Voor een gebruikte elektrische personenauto is dat 2.000 euro.
Of de particulier de auto koopt of private leaset, maakt hiervoor niet uit. Bij koop krijg je het bedrag in één keer teruggestort. Je moet dus wel eerst het volledige aanschafbedrag betalen. Bij lease wordt de subsidie als een korting verrekend in het maandbedrag van het leasecontract.
Voorwaarden SEPP
Er zijn enkele voorwaarden om recht te hebben op SEPP. Ten eerste moet je de auto kopen als particulier en moet je in Nederland wonen. Ook mag je maar één keer de SEPP aanvragen. Daarnaast moet de koop- of leaseovereenkomst op jouw naam staan en ingaan op of na 1 januari 2024. Je moet de ondertekende overeenkomst op papier of digitaal kunnen laten zien. Een nieuwe auto dien je te kopen bij een officiële merkdealer. In het geval van lease moet de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease hebben. Koop je een gebruikte elektrische auto, dan moet dat bij een RDW-erkend bedrijf zijn.
Aan de elektrische auto worden ook enkele eisen gesteld. Zo moet de auto 100% elektrisch zijn, met een minimale actieradius van 120 kilometer (WLTP). Daarnaast mag de catalogusprijs van die auto niet lager zijn dan 12.000 euro of hoger dan 45.000 euro. Voor een gebruikte elektrische auto geldt dat de oorspronkelijke catalogusprijs tussen die bedragen moet liggen. De huidige aanschafwaarde van de gebruikte elektrische auto mag dus wel lager zijn dan 12.000 euro. Voor een gebruikte elektrische auto geldt ook dat de specifieke auto niet eerder op jouw naam mag hebben gestaan. Tot slot moet de auto daadwerkelijk als elektrische auto de fabriek verlaten hebben. Hij mag dus niet naar EV omgebouwd zijn.
Een nieuwe elektrische auto (koop of lease) moet minimaal drie jaar op jouw naam blijven staan. Een gebruikte elektrische auto moet vier jaar op jouw naam blijven staan. Wil je de auto eerder verkopen? Dan moet je (een deel van) de subsidie terugbetalen, tenzij je een andere elektrische auto koopt die aan de SEPP-voorwaarden voldoet. Het wisselen van auto moet je melden bij de RVO, die hier toestemming voor moet geven.
Wanneer aanmelden?
Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan de subsidie aangevraagd worden. Sinds 9 januari 2024 zijn de registers geopend en op vrijdag 27 december 2024 12:00 uur sluit de subsidiepot. Om een aanvraag te kunnen doen moet je in het bezit zijn van een DigiD en de koop- of leaseovereenkomst. De auto hoeft daarbij nog niet voor de deur te staan. Mocht de subsidiepot voor het einde van het jaar leeg zijn, dan geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Ben je te laat, dan vervalt helaas het recht op subsidie.
SEPP-stopt in 2025, maar …
Volgens de huidige kabinetsplannen wordt de SEPP in 2025 geheel stopgezet. Heb je in 2024 je subsidieaanvraag gedaan en is deze in 2024 goedgekeurd, maar kun je je auto pas in 2025 op naam zetten? Geen zorgen, dan ontvang je alsnog de SEPP.
Subsidie misgelopen?
Wanneer je de subsidie misloopt, kun je je koop- of leaseovereenkomst annuleren. Belangrijk is wel dat je daarvoor een ontbindende voorwaarde in de koop- of leaseovereenkomst opneemt.
SEPP-subsidie voor bZ4X
Ook de stoere en praktische batterij-elektrische Toyota bZ4X komt in de Active-uitvoering in aanmerking voor SEPP-subsidie voor particulieren.
De bZ4X Active heeft namelijk ook een fiscale waarde die onder de grens van 45.000 euro valt, een mooi voordeel dus!